duminică, 22 noiembrie 2009

Pulpe superioare cu legume

1caserola pulpe superioare
cate un cartof pentru fiecare pulpa, taiat felii
jumatate de telina cubulete
3-4 morcovi rondele
rosii sau bulion
vin alb
ulei de masline
condimente dupa gust, sare si piper

Se spala pulpele si legumele taiate, se aseaza intr-o tava incapatoare, se toarna ulei de masline, sare, piper. Se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptor la 250 grade. Dupa 45 minute se da folia jos si se adauga vinul amestecat cu condimenta si bulion. Din cand in cand se stropesc pulpele cu sosul rezultat.
Pofta buna!

sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Supa de pui cu galuste de gris

Se foloseste un pui intreg taiat bucati, de preferat pui de tara. Pieptul se lasa intreg pentru salata aceasta. Dupa ce carnea a dat un clocot se curata de spuma si se adauga 1-2 cepe curatate si intregi, 1-2 morcovi taiati dupa preferinta rondele sau pe lungime, 1/4 telina cubulete, 1-2 radacini patrunjel,1 cartof taiat felii. Se fierbe supa pana legumele sunt fierte atat cat sa nu se sfarame.
Pentru galuste folosesc doua oua. Se bat albusurile spuma se adauga galbenusul si 10 linguri gris. Se opreste supa din fiert pentru ca atunci cand se pun galustele se sfarama. Se face proba cu o singura galusca si daca aceasta se desface se mai adauga gris. Se fierb toate galustele, se da supa deoparte si se pune capac pentru ca in acest fel galustele devin mai pufoase.
De obicei aceasta supa se strecoara si se scot legumele. Eu le las pentru ca sunt foarte bune!

Salata de telina cu piept de pui

Prima data se face maioneza dintr-un galbenus de ou fiert si unul crud. Se da telina prin razatoarea mica si se omogenizeaza imediat cu maioneza. Se adauga piept de pui taiat cubulete castraveti murati, sare si piper dupa gust. Tot dupa preferinte se pot adauga cateva picaturi de zeama de lamaie.

Iaurt cu fructe

Pentru ora 10 sau gustarea de la 17 un iaurt cu fructe este delicios si plin de vitamine. Mixez in blender un iart mic cu un fruct la alegere: para, mar dulce, banana, etc.

Iaurt cu mamaliguta

Pentru ora 17 e foarte sanatos un iaurt de 100-150g cu cateva linguri de mamaliguta moale si calda.

vineri, 13 noiembrie 2009

Cantar de bucatarie

Un varf de cutit cu sare = 2 g
O lingura cu lapte sau apa = 15 g
O lingura rasa cu orez = 20 g
O lingura rasa cu gris = 20 g
O lingura rasa cu malai = 15 g
O lingura rasa cu zahar tos = 20 g
O lingura rasa cu faina = 15 g
O lingura cu varf cu faina = 20 g
O lingura cu unt, untura = 20-25 g
O lingura cu ulei = 20 g
O lingurita cu unt, untura,ulei = 5g
O lingurita cu lapte, apa = 6 g
O lingurita rasa cu zahar tos = 5 g
O lingurita rasa cu faina = 4 g
Un pahar de apa cu zahar tos = 200 g
Un pahar de apa cu faina = 125 g
O farfurie adanca de supa = 400 ml
Un polonic mare de supa = 400 ml
Un polonic mic de supa = 80 ml
Un cub de zahar = 6 g
O chifla = 40-50 g

Faina
- o lingurita = 3 gr (a teaspoon)
- o lingura rasa = 15 gr
- o lingura cu varf = 25 gr (a table spoon)
- o cana (in retetele americane "one cup") = 150 gr (one cup)

Zahar
- o lingurita = 5 gr
- o lingura = 30 gr
- o cana = 200 gr
- o ceasca de cafea = 120 gr

Lapte
- o lingura = 20 ml
- o ceasca de cafea = 55 ml
- o cana = 250 ml

Apa
- o lingurita = 5 ml
- o lingura = 20 ml
- o ceasca de cafea = 120 ml
- o cana = 200 ml

joi, 12 noiembrie 2009

Nasuc curat

Pentru nasul infundat al bebelusului si copilului pana la 2 ani, se pot utiliza urmatoarele produse:

  • ser fiziologic
  • preparate farmaceutice cu apa de mare
  • ser efedrinat
  • ophtamezone
  • preparate nazale ce pot contine antiseptic sau antibiotic
  • aerosoli(folosind nebulizatorul)

luni, 9 noiembrie 2009

Greierele si furnica

Petrecuse cu ghitara
toata vara.
Insa iata ca-tr-o zi,
cand vifornita porni,
Greierele se trezi
fara musca, fara rima,
fara umbra de farima.
Ce sa faca?.. Hai sa ceara
la Frunica, pan' la vara,
niscai boabe de secara.
-"Pe cuvant de lighioana
voi plati cinstit, cucoana,
cu dobanzi, cu tot ce vrei!.."
Dar furnica, harnica,
are un ponos al ei:
nu-i din fire darnica
si-i raspunse cam rastit:
-"Asta-vara ce-ai pazit?...."
-"Daca nu e cu banat,
zi si noapte am cantat
pentru mine, pentru toti..."
-"Joaca astazi, daca poti!"

Ciulama cu carne de pui

Azi am facut o ciulama cu carne de pui. Am folosit 6 copanele de la friptura de ieri.
Am incins 100ml ulei, am adaugat 3 linguri cu varf cu faina de grau si am amestecat pana s-a ingalbenit ff putin faina. Am stins cu 0.5l lapte cald si 200ml apa calda. Am pus copanelele,doua lingurite de Secretul gustului de gaina,  am amestecat cu un tel sa nu faca cocolosi si am lasat la fiert pana s-a ingrosat.
De obicei fac ciulama atunci cand fac supa de pui. Fierb mai multa carne cat sa fie si pentru supa si pentru ciulama si faina o sting cu zeama de carne. In cazul asta pun doar sare.
Merge foarte bine cu mamaliga fierbinte.
O poate papa si Andrei si ii place foarte foarte mult!

vineri, 6 noiembrie 2009

Prajitura Budapesta

Blat:
6 galbenusuri
4 albusuri
1 cana zahar
1 cana faina
1 praf de copt
Se coace in tava un singur blat.
Foi:
150g zahar
100g untura(unt, ulei)
300g faina
5linguri cu lapte
1 praf de copt
1 ou
1 lingura cacao.
Se coc doua foi pe fundul tavii. Tava sa fie aceeasi ca la primul blat.
Crema:
1l lapte
200g faina
300g zahar
Se fierb toate si dupa ce se da de pe foc se adauga untul.
(In total 7 oua, 600g zahar, 650g faina, 100g untura, 1.1l lapte, 2 prafuri de copt, 1 lingura cacao)
Se pune una din cele doua foi pe un blat mare, se unge cu crema, se adauga blatul de pandispan, crema si ultima foaie. Se pune greutate si se da la rece. Dupa ce se taie se pudreaza cu zahar.

Alba ca zapada ( 2)

8 linguri zahar
8 linguri ulei
8 linguri lapte
3 lingurite amoniac
faina cat cuprinde

Se coc foi(3-4) si se umplu cu crema de faina cu lamaie ca aici

Alba ca zapada (1) Adina

Pentru foi:
3 oua
9 linguri zahar
9 linguri ulei,
bicarbonat de amoniu si faina cat cuprinde.
Se lasa 1 ora la odihna dupa care se imparte in 3. Se coace cate o foaie pe fundul tavii( se intinde direct pe tava).
Pentru crema:
1/2 l lapte
1/2 pachet unt
1, 1/2 cana cu zahar

4 linguri faina
Se fierb toate pana se ingroasa si cand e rece se adauga zeama de lamaie dupa gust.
Se umplu foile, se pune greutate si se lasa 1-2 zile la rece.

Pandispan Danuta

4 oua
1 borcan de 400g cu faina
1 borcan de 400g cu zahar
14 linguri apa
14 linguri ulei

Se fierbe apa cu zaharul pana acesta din urma se topeste. Se bat bine bine albusurile si se adauga siropul fierbinte putin cate putin, batand in continuare. Se adauga cate un galbenus, uleiul picurand si la sfarsit faina in ploaie, sare, esente si bicarbonatul.
Daca se doreste in doua culori, o parte din compozitie se amesteca cu 1 lingura cacao.
Se da la cuptor la 180g.

Biscuiti Gabita

1cana si jumatate cu faina,
70g unt,
5 linguri zahar,
un albus,
2 linguri suc de portocale,
bomboane
Se amesteca faina cu untul, albusul, zaharul si sucul de portocala. Se intinde o foaie de 3 mm din care se taie diferite forme, in interior se fac gropite in care se pun bombonelele sau dulceata. Se dau la cuptor pentru 10 min. (180g)

Salata de gogonele( Carmen)

1kg ardei gras
1kg morcov,
1kg gogonele,
1kg ceapa,
1kg gogosari
0.4kg mustar
0.5l ulei
0.25l apa
0.5l otet
0.25 kg zahar
 Legumele se taie felii sau rondele.
Se pregateste un sos din apa, otet si zahar in care se oparesc pe rand legumele: mai intai morcovul(15min) iar apoi celelalte. Se scot intr-un vas mai mare. Din mustar si ulei se face o maioneza si se amesteca cu legumele.Se aseaza in borcane, se sterilizeaza sau se pune aspirina.

miercuri, 4 noiembrie 2009

Peste cu legume la oala cu presiune

De obicei folosesc macrou congelat la punga pentru aceasta reteta.
Curat pestele de cap, coada si maruntaie, il spal bine, bine de pielita neagra din interior(neaparat! pentru ca face pestele amar)si il tai felii de aprox 2cm. Asez pestele in oala si mai adaug : 2 morcovi rondele, 2 cepe julien, o jumatate radacina de telina cubulete, rosii sau bulion(nu ff multe sa nu iasa acra), sare, piper, foi de dafin. Amestec pestele cu legumele adaug otet si ulei dupa gust si restul apa cat sa acopere compozitia. Se pune la fiert la foc mic si se lasa aprox jum de ora. Eu verific compozitia dupa ce se depresurizeaza oala si daca nu e bine scazuta mai las pe foc fara capac.
Este o mancare foarte gustoasa, mult mai buna decat conservele din comert si fara E-uri!!
Potrivita pentru post!